Принудително-лечение-при-алкохолизъм.-Как-и-кога?

Tratamentul obligatoriu pentru alcoolism. Cum și când?

Принудително лечение при алкохолизъм адвокат

Statisticile neoficiale din 2022 arată că numărul bulgarilor dependenți de alcool sau de droguri se situează între 200 de mii și 300 de mii de persoane sau, în linii mari, între 3% și 4,5% din întreaga populație a Bulgariei suferă de dependență de substanțe psihoactive.

Abuzul și dependența sistemică de alcool pot duce adesea la deficiențe fizice și psihice grave de care persoana dependentă fie nu își dă seama deloc, fie, deși înțelege că a pierdut controlul asupra consumului, nu dorește să se trateze în mod voluntar, deoarece crede că se poate descurca singură. În acest caz, rudele sale întreabă în mod logic dacă este posibil să prescrie un tratament involuntar pentru alcoolism.

Ce este dependența de alcool?

Dependența de alcool nu este diferită de orice altă dependență, cu excepția substanței folosite. Ea este inclusă în Clasificarea internațională a bolilor ca fiind o tulburare mentală datorată consumului de substanțe psihoactive.

Dependența de alcool și de droguri a făcut obiectul unor cercetări medicale extinse timp de peste un secol, iar știința a definit-o ca fiind o tulburare mentală caracterizată prin pierderea controlului volitiv asupra consumului. S-a stabilit că această tulburare progresează în timp și poate duce la afecțiuni fizice și psihice grave, printre care se numără ciroza hepatică, epilepsia alcoolică și delirium tremens.

Dependența este o boală cronică care recidivează adesea, inclusiv în timpul unor perioade lungi de abstinență. În cazul dependenței de alcool, este posibil să se obțină o remisiune completă de durată.

Când se ia în considerare dependența de alcool?

Pentru a stabili prezența dependenței de alcool, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o serie de criterii care se aplică atunci când se evaluează dacă un anumit pacient suferă de sindromul de dependență de alcool. Pentru ca un astfel de diagnostic să fie pus, este necesar să se stabilească prezența a trei sau mai multe dintre criteriile stabilite de OMS timp de un an până în momentul examinării.

Criteriile sunt în număr de șase și sunt definite după cum urmează:

  1. prezența unui sentiment de presiune internă de a bea;
  2. dificultăți în a controla consumul de alcool în ceea ce privește debutul, sfârșitul sau nivelul de consum;
  3. simptome de sevraj atunci când cantitatea administrată este redusă sau întreruptă și utilizarea alcoolului sau a unei alte substanțe psihoactive pentru a ameliora aceste simptome;
  4. Se atârnă o toleranță;
  5. renunțarea la plăcerile sau interesele alternative în afara consumului de alcool;
  6. continuarea consumului în ciuda prezenței unor efecte nocive evidente (de exemplu, administrarea de medicamente pentru ciroza hepatică în același timp cu alcoolul).

Există o procedură de tratament involuntar pentru alcoolism?

Pentru a fi eligibil pentru tratamentul involuntar pentru alcoolism, nu este suficientă stabilirea dependenței de alcool. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă aceasta, legea necesită o serie de alte condiții înainte de a putea fi utilizată pentru a restricționa libertatea dependentului, care este, de asemenea, un drept fundamental al omului.

Așadar, pentru ca o procedură de tratament obligatoriu pentru alcoolism să fie inițiată și finalizată cu succes, este necesar, în primul rând, ca dependența să fi dus la o boală psihică ce afectează în mod semnificativ funcțiile psihice ale pacientului sau a cauzat o afectare psihică permanentă.

Pentru plasamentul pentru tratamentul involuntar pentru alcoolism este necesar, în al doilea rând, ca pacientul să reprezinte un pericol pentru el însuși sau pentru alții din cauza posibilității de a comite o infracțiune. Având în vedere că este vorba doar de o „posibilitate” și nu de o infracțiune, evaluarea este oarecum subiectivă și este făcută de un expert psihiatru în contextul unui proces pentru a decide dacă se impune intrarea în tratament obligatoriu pentru alcoolism.

În cazul în care dependentul a comis deja o infracțiune, decizia de a plasa persoana în tratament involuntar pentru alcoolism este luată de instanța penală, care decide asupra vinovăției și responsabilității în momentul pronunțării sentinței.

Cum se începe procesul de plasament involuntar pentru tratamentul alcoolismului?

Inițierea procedurii de tratament involuntar pentru alcoolism se bazează, de obicei, pe o cerere motivată a rudelor pacientului adresată procurorului competent. În acest scop, se recomandă implicarea unui avocat specializat în lucrul cu dependenții de alcool este recomandabilă, deoarece o expunere corectă a faptelor relevante și furnizarea tuturor documentelor necesare ar facilita munca experților care, în cadrul procedurilor judiciare ulterioare, vor întocmi raportul de expertiză privind starea dependentului, iar un raport de expertiză corect întocmit stă la baza succesului procedurii de tratament obligatoriu pentru alcoolism.

Această procedură poate fi inițiată, de asemenea, de către șeful instituției medicale în care este internată persoana dependentă de alcool, atunci când aceasta are o stare de urgență care trebuie gestionată (de exemplu, o criză severă rezultată din epilepsia alcoolică).

Care sunt drepturile unei persoane dependente de alcool împotriva căreia a fost inițiat un plasament involuntar de tratament pentru alcoolism?

De foarte multe ori, deși pacientul suferă de alcoolism, nu sunt întrunite premisele pentru plasamentul său, deoarece nu are deviații psihice permanente sau, dacă le are, nu reprezintă un pericol pentru el însuși sau pentru alții, datorită lipsei riscului de a comite o infracțiune. În acest caz, este posibil ca rudele să fie pur și simplu disperate de starea sa și să se găsească în imposibilitatea de a se ocupa de el, dar, în același timp, tratamentul obligatoriu nu este în beneficiul dependentului.

În toate cazurile, dependentul are dreptul la un avocat la începutul unei proceduri de internare pentru tratament involuntar pentru alcoolism, deoarece, dacă procedura are succes, rezultatul final este practic încarcerarea prin internarea într-un centru de tratament rezidențial cu un regim restrictiv. Acesta este motivul pentru care legea prevede participarea obligatorie a unui apărător – un avocat. În cazul în care persoana dependentă nu autorizează un avocat ales de ea, specializat în domeniul adicțiilor, instanța va numi un apărător din oficiu.

Un drept fundamental al dependentului în procesul de plasament involuntar pentru tratamentul alcoolismului este acela de a fi audiat personal de către instanță. În cazul în care acesta nu dorește să se prezinte sau obstrucționează în vreun fel audierea, se poate emite un ordin de internare involuntară prin intermediul ofițerilor de protecție judiciară.

Persoana dependentă de alcool are, de asemenea, dreptul de a se opune cererii de cazare obligatorie pentru tratament și de a prezenta dovezi în sprijinul acesteia.

Evaluați acest post
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *