Factorii importanți ce stabilesc persoana care va deprinde drepturile părintești
Instanța ține cont de vârsta și sexul copilului sau copiilor – la copiii sub 3-4 ani, drepturile părintești sunt rareori acordate tatălui. Acest lucru se poate întâmpla dacă mama are deficite serioase în capacitatea sa parentală, nu poate avea grijă de copil/copii și nu are condiții de trai care să răspundă vârstei și nevoilor copiilor. Desigur, tatăl va fi cel care își va exercita drepturile părintești dacă mama este violentă psihic sau fizic sau dacă îl împiedică pe tată să contacteze copilul.
După împlinirea vârstei de 10 ani, șansele tatălui și mamei de a primi drepturi părintești sunt egale. După vârsta de 10 ani, copilul însuși este auzit, iar părerea lui este importantă. Desigur, nu este fundamental dacă instanța constată că părintele la care copilul dorește să rămână nu este în măsură să îi acorde îngrijire adecvată.
Veniturile părinților sunt examinate și ele. Cu toate acestea, mitul că un părinte cu un venit mai mare are mai multe șanse să primească drepturi parentale este fals. Instanța știe că capacitatea de a câștiga bani sau o carieră de succes nu este întotdeauna mai important decât a fi un bun părinte. Dimpotrivă, părinții cu venituri mari sunt adesea prea ocupați pentru a-și exercita drepturile părintești în interesul copiilor lor.
Ce faci dacă ai nevoie de asistență legală în Bulgaria pentru a-ți deprinde drepturile părintești?
În cazul în care nu-ți poți vedea copilul pentru că celălalt părinte te restricționează, îl vezi rar sau, în general, trebuie să negocieze constant, fie te afli într-un proces de căpătare a drepturilor părintești, atunci apelează la noi. Ca avocați de putem ajuta, mai ales datorită vastei experiențe pe care o avem în domeniu.