Подкуп-и-корупция.-Обвинение-и-защита

Mită și corupție. Urmărire penală și apărare

Cuvântul „corupție” provine din latină /corupție/ și tradus literal înseamnă corupție, degradare, stare proastă, iar al doilea sens al acestuia este falsitate, corupție, mită. În sens juridic, dicționarele notează că este „mită”. Semnificația etimologică a cuvântului „corupție” arată că este un concept mai general care este legat de starea de degradare a valorilor în societate. Corupția este un fenomen social care apare în acele condiții sociale de decădere, de dezintegrare, de ruină, atunci când relațiile normale dintre membrii societății sunt rupte.

Infracțiunea care conține cele mai multe semne de comportament corupt este mita, care este, fără îndoială, cea mai acută formă de corupție, iar această infracțiune va fi analizată în acest articol.

Mită pentru Vidove

Codul penal reglementează două tipuri de mită: pasivă și activă. Aceste două manifestări sunt legate din punct de vedere faptic, dar sunt distincte din punct de vedere juridic și au regimuri penale diferite.

Mituirea pasivă

Mita pasivă este primirea de către un funcționar a unui beneficiu care nu i se cuvine în legătură cu funcția sa. Pedeapsa prevăzută este închisoarea de până la șase ani și o amendă de până la cinci mii de leva.

Autorul acestei infracțiuni poate fi doar un funcționar, care trebuie să fie, de asemenea, o autoritate. Mita poate fi acceptată și de arbitri, martori experți, avocați sau consilieri ai apărării.

Obiectul mitei poate fi orice beneficiu, însă, în principal, este vorba de un cadou sau de un alt beneficiu material. Cel mai adesea, obiectul mitei este reprezentat de bani, obiecte de valoare sau, în general, alte lucruri care pot fi măsurate în bani.

Important! Nu orice primire a unui beneficiu material înseamnă neapărat că a fost comisă o infracțiune. Beneficiile materiale minore, cum ar fi bomboanele, florile etc., în care elementul emoțional domină, nu pot face obiectul mitei. În cazul acestei infracțiuni, beneficiul nu este întotdeauna imputabil funcționarului, adică nu i se datorează și nu există un temei juridic pentru primirea acestuia.

Infracțiunea poate fi comisă în mai multe moduri, primul dintre acestea fiind acceptarea unui beneficiu. Aceasta este o formă clasică de dare de mită, în care funcționarul primește un beneficiu pecuniar relevant – bani, bunuri, alte obiecte de valoare sau o modificare a unui raport juridic (remiterea unei creanțe, crearea unei obligații etc.). Beneficiul trebuie să fie primit în legătură cu serviciul funcționarului.

O altă formă de act executiv este acceptarea unei oferte sau promisiuni de beneficii. În această ipoteză, infractorul acceptă să primească beneficiul în viitor pentru a face sau a omite să facă ceva legat de serviciul său.

Cea de-a treia formă de act executiv este atunci când funcționarul solicită un cadou sau un beneficiu. În acest caz, este vorba de o declarație unilaterală și lipsită de ambiguitate a infractorului, prin care acesta arată clar că dorește să primească un astfel de beneficiu. În acest caz, nu există o coordonare a voințelor cu persoana opusă – este suficient să existe o declarație volitivă a funcționarului și este irelevant dacă cealaltă persoană a fost de acord sau nu să acorde beneficiul. Această formă de act executiv este cea mai îndepărtată în timp în comparație cu celelalte, deoarece simpla declarație a funcționarului este ridicată la rang de infracțiune.

Coruperea este o infracțiune în interes propriu și poate fi comisă numai cu intenție directă. Funcționarul trebuie nu numai să fie conștient de faptul că primește un cadou sau un alt avantaj pecuniar care nu i se cuvine, ci și să facă acest lucru pentru a îndeplini sau a nu îndeplini acte în calitatea sa oficială.

Important! Nu orice primire a unui beneficiu de către un funcționar va constitui o infracțiune penală. Ceea ce face ca primirea unui beneficiu de către un funcționar să fie considerată infracțiune este relația dintre actul respectiv și funcția funcționarului, în acest caz primirea unui beneficiu în scopul îndeplinirii unui act legal al funcției. În cazul în care beneficiul este obținut de către funcționar în scopul de a-și încălca îndatoririle oficiale, va exista o infracțiune mai gravă, care se pedepsește cu până la opt ani de închisoare și o amendă de până la zece mii de leva.

Mită activă

Al doilea tip de mită este mita activă, care este imaginea în oglindă a mitei pasive.

Autorul acestei infracțiuni poate fi orice persoană cu răspundere penală care abordează un funcționar pentru a-l influența prin oferirea unui cadou în legătură cu comportamentul acestuia în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu.

Obiectul infracțiunii este, din nou, un cadou sau orice alt beneficiu.

Coruperea în forma sa activă va fi prezentă atunci când persoana oferă un cadou sau orice alt beneficiu, respectiv oferă sau promite să ofere un astfel de cadou. Relația dintre beneficiu și comportamentul funcționarului este importantă – beneficiul trebuie să fie oferit funcționarului în legătură cu îndeplinirea unui act sau a unei omisiuni în exercitarea funcției.

Această infracțiune este mai gravă atunci când avantajul este oferit în legătură cu încălcarea de către funcționar a obligațiilor sale.

Pedeapsa prevăzută în legislație este închisoarea de până la șase ani și o amendă de până la cinci mii de leva.

O pedeapsă mai severă este prevăzută în cazul în care mita este dată unei anumite categorii de persoane. Astfel, în cazul în care mita este dată unui funcționar care deține o funcție oficială de răspundere, inclusiv unui judecător, jurat, procuror sau anchetator, sau unei autorități de poliție sau unui ofițer de poliție care efectuează investigații, pedeapsa este închisoarea de până la zece ani și o amendă de până la cincisprezece mii de leva.

Important! Codul penal prevede posibilitatea ca autorul acestei infracțiuni să nu fie pedepsit în cazul în care persoana care a oferit beneficiul a fost constrânsă de către funcționar să facă acest lucru și a raportat imediat și în mod voluntar acest lucru autorităților.

Protecție

Pedeapsa prevăzută în cadrul componentei principale a mitei este închisoarea de până la șase ani și o amendă de până la cinci mii de leva. Întrucât nu este prevăzută o durată minimă a pedepsei cu închisoarea, este în principiu posibilă, în cazul unor circumstanțe atenuante multiple sau excepționale, comutarea pedepsei cu închisoarea în probațiune.

Nu este posibilă încheierea unei înțelegeri în cazul în care este acuzată de această infracțiune. Cu toate acestea, în cazul în care autorul infracțiunii are un cazier judiciar curat și instanța impune o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, este posibil să se impună o pedeapsă cu suspendare.

Linia de apărare este evaluată de la caz la caz, după o examinare atentă a dosarului.

Alte infracțiuni de corupție.

Codul penal incriminează atât facilitarea, cât și provocarea de a da sau de a primi mită.

Provocarea de a da sau de a primi mită este reglementată ca infracțiune separată și se comite prin comiterea unor acte prin care autorul creează condițiile pentru o relație între o persoană care oferă sau va oferi un beneficiu și un funcționar care acceptă sau va accepta beneficiul desemnat care nu i se cuvine. Autorul poate fi orice persoană cu răspundere penală. Înlesnirea constă în a contribui în mod intenționat la incitarea sau facilitarea oferirii/primirii mitei de către alte persoane, fără ca, totuși, persoanele respective să fi întreprins vreo acțiune pentru a comite infracțiunea.

Elementele constitutive ale acestei infracțiuni se aplică în cazul în care nu îndeplinesc elementele unei alte infracțiuni mai grave. Aceasta înseamnă că, în acest caz, este vorba de o instigare nereușită sau de complicitate la oferirea sau primirea mitei. În cazul în care persoanele care au solicitat sau au facilitat săvârșirea acestei infracțiuni săvârșesc actul de a da/primi darul sau beneficiul, cel care a creat condițiile și relația dintre ele va fi răspunzător ca și complice la infracțiune.

În cazul provocării la dare de mită, actorul creează condiții sau un mediu pentru a induce mita – activ sau pasiv. Spre deosebire de facilitare, în provocare, în cazul provocării, actorul acționează cu un scop specific – de a-l expune și discredita pe cel care ar urma să dea sau să ia mită. Din punct de vedere subiectiv, actorul acționează sub o formă premeditată de vinovăție, întrucât creează în mod intenționat mediul care să determine comiterea mitei.

Pedeapsa prevăzută pentru medierea și provocarea mitei este închisoarea de până la trei ani, în timp ce medierea mitei se pedepsește, de asemenea, cu o amendă concurentă de până la cinci mii de leva.

Evaluați acest post
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *